Världen är galen

SONY DSC

Krönika publicerad i KT/KK oktober 2023

Jag och min son åker till England om några veckor för att uppleva lite fotboll på helig mark. Något vi sett fram emot under hela hösten. Nu efter terrordådet i Bryssel kan man läsa på UD:s webbplats att svenskar som befinner sig utomlands ska vara försiktiga. Så här, mer ordagrant: “Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd”.  

Samtidigt säger Kristersson och gänget att “vi ska iaktta försiktighet och vara vaksamma”, men samtidigt “leva precis som vanligt”. Nu undrar jag vad som menas med detta. Att förutse när, var och hur enskilda radikaliserade galningar ska slå till är så gott som omöjligt. Likaså om det skulle gälla ett större attentat. Därför blir råden bara förvirrande och skrämmande. Att upptäcka den här typen av terror innan det är försent är en på miljonen..

Som om det inte skulle räcka med ett fullskaligt krig i Ukraina och en galenpanna i Kina som på samma sätt planerar att invadera sina grannar så råder nu fullständig kaos i Israel/Palestina. Israel håller nu på, med större delen av världssamfundet “att försvara sig” genom att döda civila och barn i Gaza. Nej, jag försvarar inte Hamas terrorattentat på israeliska kibbutzer. Givetvis inte. Det bör räknas till det mest uslaste och brutalaste angrepp på civila på väldigt länge. Jag tänker inte ens dra det långvarande förtrycket-kortet utfört av israelisk militär mot Gazas befolkning under mängder av år. Inte heller Israels utbyggnad av bosättningar på ockuperat mark på Västbanken. Jag kan bara inte förstå hur man kan kalla det “rätten till försvar” att ha ihjäl tusentals civila varav hundratals barn. Utrikesminister Billström tycker att svaret från Israel på Hamas attack “har varit proportionerligt”. Utgår ifrån att han går på Bibelns “öga för öga” när han uttalat sig i frågan. 

På frågan om jag ska vara rädd för terrorattacker på svenskar likt dådet i Bryssel så ser jag med mer oro på att Kina ger sig på Taiwan och att Iran blandar sig i kriget i Mellanöstern. Tillsammans med hotbilderna om Rysslands eventuella utvidgande av sitt angrepp på Ukraina där närliggande länder som Polen och Baltländerna skulle kunna vara i farozonen, så är vi mycket nära ett tredje världskrig.      

På hemmaplan är det galnare än någonsin. Åkesson vill sätta trettonåringar i fängelse på livstid. Migrationsminister Malmer Stenergard tycker inte att de som inte är svenska medborgare ska ha samma rätt till yttrandefrihet som vi andra. Delar man inte våra västerländska värderingar så är det ut bara. Svårutvisade som är statslösa eller där hemlandet inte vill ta emot ska sättas i läger utanför EU. Samtidigt är Johan Pehrson och övriga liberaler knäpptysta. Var det inte de som skulle vara skillnaden i regeringsbildningen? Men ingen vågar tydligen stöta sig med SD. 

Världen är fullständigt ur spår. Barn skjuter och dödar barn. Enbart för att kunna bära dyra kläder och se cool ut. Kriminaliteten sprider sig ut i bolagsvärlden. Gråzonen blir allt större och svårtydlig. Ljuset i tunneln saknas. Det är kolsvart.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*