Bluesfestival 2015

Lisa Lystam

Bluesfest där det enda som saknades var publiken
Lika traditionsenligt som Vasaloppet arrangerar Karlskoga Rock & Bluesförening sin Bluesfestival. Föreningen har varit lite husvill genom åren och fått hoppas runt lite bland de lokaler som Karlskoga kan erbjuda. Denna gång gicks festivalen av stapeln på Boforsmässen. Tidigare restaurang Pärltuppen. Vid första ögonkasten kanske inte helt optimal för en Bluesfestival, men intrycket var ändå att det funkade utmärkt med den uppbyggda scenen. Bra utrymmen för att sitta ner och svinga en bägare mellan numren fanns också. Stämningen var hög även om publiktillströmningen var lite seg i början. Det var en kväll där bluestolvorna stod som spön i backen. Men fullt tryck blev det inte riktigt förrän kvällens huvudnummer, Lisa Lystam Family band äntrade scenen.
Först ut var Felicia Jangard-Nielsen eller Shouting Red som hon kallar sig när hon hänger på sig gitarren och sjunger blues. Felicia lirar musik från tiden då bluesen tog sig in i städerna från bomullsfälten. Musik från den amerikanska söder på 20-talet. Felicia har hittat ett sound som skapar känslan från en gammal stenkaka. Det låter verkligen på riktigt, som då, nu…..
Big Joe Louis från England började ensam med sin gitarr. En pumpande genuin blues i cowboyboots med texter som små berättelser ur vardagen.
När kompet Kokomo Kings anslöt så blev musiken fylligare och tyngre. Kokomo är ett kompetent bluesgäng. Den vassaste kniven i den lådan är absolut gitarristen Ronni Busack-Boysen. En fantasifull hantverkare med blueskänslan i blodet.
Palle Alfredsson fick ersätta ordinarie medlemmen Harmonica Sam och gjorde det med den äran. Det visade han med all tydlighet när Big Joe lämnade scenen och Kokomo Kings själva tog över.
Kvällens stora begivenhet var ändå Lisa Lystam med sitt Family Band. Bluestjejen från Mjölby har en oerhörd lyster och en lika oerhörd energi på scenen. Lägg därtill en röst som är precis lagom intensiv och raspig så blir också upplevelsen av henne total. Lisa har fått svallande recensioner var hon än dykt upp och det är inte svårt att förstå. Hon har full koll och ett kroppsspråk som inbjuder till kommunikation.
Tyvärr lyckades varken Lisa Lystam eller övriga artister locka till storpublik. Ungefär 250 betalade gäster tog sig till Boforsmässen denna lördagskväll. Ett på tog för litet antal utifrån vilka artister om stod på scenen. Eldsjälarna runt Karlskoga Rock & Bluesförening gör ett gediget jobb för att för att kunna bjuda på bra blues i Karlskoga. Tyvärr har de hittills inte fått fullt gensvar. Det är tråkigt för de tar hit många intressanta artister. Kanske skulle en fast lokal hjälpa till något, men det verkar ändå som bluesintresset i Karlskoga med omnejd inte är tillräckligt stort.

BJÖRN REIMERS

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*