Gästvänliga Degerfors


Vi bor i ett glesbygt och avlångt land. Vi är omgivna av stora vatten och har några lite större sjöar. Visst fasen borde det finnas platser där det går att smälla upp lite vindsnurror utan att det ska bli högljudda protester från naturvårdare, fågelskådare och militärer. Jag kan helt och fullt sympatisera med de som inte vill ha snurrorna precis utanför husknuten och jag värnar också naturens mångfald och fåglarnas luftrum, men som sagt, visst borde det finnas en hel del “neutrala” platser ute i obygden och till havs där man kan nå konsensus. För grejen är ju att vi är tvungna att bygga ut vindkraften och det kraftigt om vi ska klara av den gröna omställningen och samtidigt tillfredsställa de elintensiva företag som nu är villiga att investera i gröna verksamheter i vårt land och därmed skapa nya arbetstillfällen. Och detta oavsett hur mycket än SD protesterar och överklaganden haglar över tänkta och planerade projekt. För en sak är väldigt säker, vi kommer inte lösa det framtida elbehovet om inte viljan finns att kompromissa. 

Skolfrågorna är ständigt på tapeten. Nu ny eld på brasan då många kommuner står inför nya neddragningar och personalminskningar när statsbidragen hålls inne av vår nya regering som tydligen inte förstått vad minskade resurser innebär. Nu protesterar och demonstrerar lärarna högljutt då redan hårt tyngda kommuner själva måste lösa alla problem det för med sig. Samtidigt pratas det om vikten att inte föda gängen med nya rekryter och där alla, utom då Tidöpartierna, inser att en fullgjord skola är av största vikt för att kunna nå dessa mål.

Jag blev lite orolig när jag hörde rektorn på Stora Vallaskolan i Degerfors nämna att var tredje elev på högstadiet behöver extra resurser. Han ser tidigare minskade resurser som det stora problemet när man nu konstaterar att 2022 var det hela 36 procent av eleverna i nian som inte hade betyg nog för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Ingen ska inbilla mig att degerforseleverna är mer korkade än andra, så det är ett enormt misslyckande. 

Givetvis börjar de här problemen inte efter övergången till högstadiet så det kan inte bara skyllas på Stora Vallaskolan. Och eftersom Degerfors har en förhållandevis hög lärartäthet i både förskola och grundskola med en stor andel behöriga lärare (bättre än rikssnittet i båda fallen) finns det all anledning att se över verksamheten och vara självkritiska. Det döljer sig någonstans ett systemfel och kan inte ses på annat sätt än ett stort misslyckande då problemen inte på något sätt är nya. Bra att man nu gör en översyn, men väldigt tråkigt för alla de som av olika anledningar inte får någon gymnasiebehörighet.

Visst är det fantastiskt att lilla Degerfors befinner sig i fotbollens finrum, men än mer fantastiskt är att vi även lockar storpublik på bortastå. Helt klart är att supportrarna gillar att komma till vår lilla by där man kan på ett trevligt sätt, trots olika färg på halsdukarna, umgås över en pilsner och lite käk som nu mot AIK och också tidigare när Djurgården var på besök (matchen mot Hammarby inte spelad när detta skrivs). En fin gästvänlighet och ett bra gensvar från stockholmarna. Jag har i alla fall inte hört något om några bråk eller skärmytslingar, även om det måste ha varit ett väldigt trumpet gäng gnagare som i lördags äntrade bussar och bilar hem till huvudstaden efter att Degen vunnit sin tredje match på ett fullsatt Stora Valla inför en entusiastisk hemmapublik.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*