Meditation

Jag har fått en del frågor sedan min krönika där jag nämnde att jag mediterar dagligen. Till vilken nytta? Det är inte enkelt att förklara. Det finns en hel del myter och förutfattade meningar om meditation, men det är egentligen inte så märkvärdigt, det är helt enkelt en livslång träning som skapar en djupare koncentration och saktar ner sinnets oro. En träning i att finna ro, här och nu och samtidigt se alla tankar som kommer upp att segla förbi som moln på himlen. Att inte haka fast i några av sinnets uppkomna störningar. På lite sikt ger det bra träning i att hantera stressiga situationer med hjälp av något så enkelt som ditt andetag. Inom österländska filosofier och buddhism har man mediterat i flera tusen år. I väst har man förstått nyttan sedan någon gång under 1900-talet.

För mig har det inneburit att jag hyggligt klarar av situationer som tidigare gjorde mig stressad och irriterad. Inte till hundra procent, men jag är en bit på väg. Situationer som att hamna efter en Epatraktor på Degerforsvägen eller att stå i kön på Kronhallen efter någon som i slowmotion lägger upp varorna från en full vagn med streckkoden rättvänd mot kassörskan och när betalningen ska ske inte riktigt vet hur man betalar med kort. Saker som normalt får det att krypa i kroppen. Då funkar oftast ett par djupa andetag tillsammans med träningen i att inte haka fast i uppkomna och invanda känslor som ilska eller irritation.

Men, det är inte bara meditation som är bra för kropp och själ. Det är ingen slump att det står några miljoner kineser i parkerna och gör sin Thai Chi varje morgon. Jag hade vid en retreat en gång en lärare i qi gong som berättade att det fanns mindre sjukhus på den kinesiska landsbygden som bara hade qi igong som enda behandlingsmetod. Båda dessa tekniker består av serier med mycket lugna rörelser och som har ungefär samma effekt som akupunktur. Den sistnämnda en metod som numera är erkänd även i väst. 

Anders Hansen är en svensk psykiater som forskat mycket på vår hjärna. Han har skrivit böcker och haft TV-program med populärvetenskapliga teorier om vår hjärnas olika funktioner. Hans och och andras forskning visar hur viktigt det är att röra på sig. Inte bara för kroppen utan också för knoppen. Träning och motion påverkar bland annat minnet och motverkar alzheimer. Träningen påverkar också ångest och depression positivt för en stor del av patienter med dessa besvär. Även sömnen förbättras. Nu har det visat sig att yoga, qi gong och tai chi också ger samma effekt som gymträning eller till och med bättre. En läkare skrev att om det fanns ett piller som motsvarade regelbunden yoga skulle han skriva ut det i parti och minut.  

För lite så är det här i väst. Vi tar hellre ett piller för att bota symtom än att träna för att förebygga, även om upptäckterna ovan har förändrat för en del. Personligen blandar jag båda filosofierna. Träning på gym, något padelpass och några timmar bowling i veckan samt regelbunden yoga och meditation håller förhoppningsvis hjärnan och kroppen igång. Det krävs så lite och ger så mycket. Det svåraste är att bryta gamla invanda mönster. Vi är ju av naturen ganska lata. Prova gärna någon gång, men ta med dig att yoga är ingen form av husmorsgymnastik. Det är en hel filosofi grundad på tusenåriga kunskaper och som tar hand om både kropp och sinne. Att kontrollera tanken blir lika viktigt som att ta hand om en värkande nacke eller rygg.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*