Krönika publicerad i KT/KK 2017
Hälsotrenderna har alltid fascinerat mig. Alla råd och tips som sprutar ut ur olika mediekanaler och där en massa människor givetvis tjänar storkovan på vår naivitet. Om hälsoråden är korrekta så till vida att det finns några som helst bevis för att de har någon positiv effekt på våra liv är inte intressant att ta reda på. Förresten så är det så gott som omöjligt eftersom det inte finns någon tillräckligt genomarbetat forskning som stödjer alla dessa teser. Det räcker med att ett par kändisar i någon glättig reklamsnutt berättar om hur fantastiskt de mår av det ena eller andra så hänger vi på.
En annan sak som jag hakat upp mig på är att de flesta råd som har med matintag att göra går ut på att gå ner i vikt. Visst, vi har många överviktiga människor (och husdjur) omkring oss, men kanske inte alla är ute efter att gå ner några kilo utan bara må bra så där i största allmänhet.
Jag lyssnade för en tid sedan på en professor som pratade om våra matvanor utifrån sjukdomar i allmänhet och cancer i synnerhet. Enligt honom finns inga som helst bevis för att våra matvanor, hur de än ser ut skulle ge oss cancer. Det enda, enligt samma professor, som kan bevisas ge cancer är rökning.
Agnes Wold är också professor. I hennes fall i bakteriologi. Hennes tes är att vi ska leva på ett sätt som gör att vi mår bra och utgå från oss själva. Det finns inga belägg för att grönsaker ökar vår livslängd eller att någon mat skulle vara bättre än någon annan enligt Agnes Wold. En lagom balans av allt inklusive lite motion samt undvika rökning och för mycket alkohol räcker långt. Hon säger också att de flesta av oss kommer att leva länge och att de svåra sjukdomar som kan drabba oss innan vi blir gamla kan inte förebyggas av ”rätt” kost. Får vi problem så får vi ta kontakt med sjukvården enligt Agnes Wold.
Men, även om det nu inte finns några vetenskapliga belägg för att viss kost eller levnadsvanor skulle vara bättre än andra så finns det ju erfarenheter. Det finns också andra filosofier än de västerländska där man helst ser att det finns piller mot allt. Jag menar, det kan inte vara någon slump att miljontals kineser och andra österlänningar står i parkerna på mornarna och gör Qigong eller Tai Chi. Att man inte har någon garanti att leva längre för att man undviker hel- och halvfabricerad kost och istället äter frukt och grönt kan jag köpa, men om jag mår bättre är det ju i alla fall en delseger. Dock behöver varken du eller jag en massa dyra kosttillskott och vitaminer som reklamen skriker ut via olika kändisar. Inte om vi äter en varierad kost. Inte heller behöver vi lägga ner en massa tid på att träna inför olika maratonlopp om man nu inte vill och tycker det är tråkigt att springa, men man kan ta cykeln till affären, gå i trapporna istället för hissen eller ta en skogspromenad och kanske hitta lite bär och svamp när årstiderna tillåter. Vardagsmotion helt enkelt.
Jag tror inte på några överdrifter åt något håll. Balans i livet när det gäller, mat, motion, kultur med mera räcker långt.
Lämna ett svar