Vi är vad vi tänker

Krönika publicerad i KT/KK 2016

”Vi är det vi tänker. Allt som vi är skapas från våra tankar. Med våra tankar skapar vi vår värld”. Citatet påstås komma från Buddha, men det är egentligen oväsentligt. Det är i alla fall väldigt tänkvärda ord. Jag har läst att under en dag snurrar ungefär 50 000 tankar runt i våra huvuden. Endast fem procent av dem är du på något sätt medveten om, men det är ju ändå över 2 000 prylar att försöka hålla ordning på. Det betyder att vi har en inre röst som mer eller mindre oavbrutet håller låda. Värderar, dömer, bedömer och skapar olika känslor som vi måste hantera. Mitt sätt att koppla bort denna autopilot är att regelbundet meditera. det blir en kort vilopaus för hjärnan.

Vi kan givetvis välja våra tankar, men släpper vi kontrollen finns de där ändå och skapar oreda i våra liv. Var kommer de ifrån, varför tänker just jag de tankar jag tänker? Är de olika från dina?
Intressanta frågor tycker jag. Intressanta utifrån hur alla dessa tankar skapar den vi är, precis som i citatet ovan.
Sådana här funderingar får jag när jag försöker förstå hur andra människor agerar i olika situationer. Kanske mest de som är min raka motsats. Jag skulle verkligen vilja tränga in i skallen på de värsta hatarna som spyr sin galla över så mycket, framförallt på sociala medier. Hur ser deras tankar ut och hur har de fått dem att snurra runt i deras huvuden?
Jag försöker verkligen inte döma några människor för vad de är och säger, men givetvis har även jag fördomar och klassificerar människor utifrån deras ageranden. Men som sagt, jag skulle vilja förstå hur någon kan hata livet ur en annan människa bara för deras hud- eller hårfärg. För deras ursprung, religion eller sexuella läggning. Och det utan att på något sätt känna den person de så intensivt skyr. Jag skulle vilja se hur deras 50 000 tankar varje dag formas och skapar en människa så full av fientligt sinnelag.

Under vårt liv skapar vi ett filter vilket vi ser vår omvärld igenom. Vi präglas via vår omgivning och det är framförallt under barndomen och den tidiga uppväxten vi blir den vi till slut blir. Givetvis ändrar vi uppfattningar och får nya insikter över tid vilket förändrar vårt filter, men grunden skapades tidigt. Nu tror jag inte att alla hatare har haft en barndom som präglats av just hat och svek. Några, men långt ifrån alla. Vad var det som gjorde att rädslan för det okända blev så stor?

Kan det vara avsaknaden av kontrollerade tankar. För visst är det så att alla vi ibland får tankar i skallen som vi inte är så stolta över. Men om vi då sätter oss ner och funderar lite över hur vi kommit fram till just detta brukar det inte vara så svårt att inse hur korkat det ibland kan bli. Man kan väl säga att man blir lite klokare med tiden om man är villig att ha ett öppet sinne och våga omvärdera sina tidigare övertygelser. Det känner jag att jag fått göra många gånger under mitt liv. Man har ju alltid ett val, det gäller även de tankar man väljer att tänka, vilka strömningar men väljer att följa och vilka människor man väljer att lyssna på.

Visst är det oerhört svårt att ta in att någon kan tycka att allt du förkastar och föraktar kan vara den rätta ledstjärnan för någon annan. Med ett öppet sinne måste jag acceptera detta faktum och jag kan på något sätt förstå att denna människa har haft en helt annan uppväxt och tagit en helt och hållet olik väg på livets stigar. Mitt öppna sinne försöker förklara detta för mig i mina egna tankar, men jag kommer nog aldrig att fullt ut förstå. Jag tror dock att man måste bli vän med sig själv innan man kan bli det med andra……

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*